Regionale Indië-herdenking in Hilversum

De jaarlijkse herdenking bij het Indisch Monument op de Noorderbegraafplaats in Hilversum op 15 augustus wordt voor het eerst voor alle gemeenten in de regio Gooi en Vechtstreek gehouden. Aanleiding is dat de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands Indië precies 70 jaar geleden ten einde kwam.

Ieder jaar herdenkt Nederland de capitulatie van Japan. Voor de Indische Nederlanders in het voormalig Nederlands Indië brak een traumatische periode uit, die tot 1949 zou duren. Op 15 augustus worden de militairen en degenen die in de Jappenkampen (1940-1945) de Bersiap-periode (1945-1949) en de periode daarna zijn omgekomen, herdacht.

Om 15.00 uur begint het officiële programma, met onder meer toespraken van burgemeester Pieter Broertjes van Hilversum, de voorzitter Raad van Toezicht Pieter Anthonio van Stichting Nusantara én familieleden uit de volgende generatie.

Muziek en zang worden verzorgd door het Indisch koor Seni Suara en zangeres Annet Hesterman met pianist Cees Cools. Aan het slot van de bijeenkomst worden twee minuten stilte in acht genomen, waarna een bloem- en kranslegging volgt.

Expositie

Voorafgaande aan de officiële herdenking is er van 11.00 tot 15.00 uur gelegenheid om in de aula van de Noorderbegraafplaats een bijzondere expositie te bezichtigen met foto’s over de oorlog in Nederlands-Indië. De expositie is vrij toegankelijk.

Locatie

De Noorderbegraafplaats ligt aan de Laan 1940 - 1945 te Hilversum, op loopafstand (250 meter) van station Hilversum Mediapark.

Noorderbegraafplaats te Hilversum

Noorderbegraafplaats te Hilversum